Glasvezel in opkomst in drie relatief afgelegen regio’s

Subsidies, investeringsinitiatieven en samenwerking met de provinciale en gemeentelijke overheden creëren de optie van het aanleggen van de infrastructuur voor zeer snel internet in gebieden waar dit voorheen moeilijk economisch rendabel te maken was. Bijkomende voorwaarde blijft wel dat er genoeg lokale animo voor is in de vorm van aanmeldingen van huishoudens voor een aansluiting. Onder een kort verslag van drie zulke gebieden.

 

In Groningen gaat telecomaanbieder Rodin Broadband vanaf eind september een nieuw netwerk voor zeer snel internet aanleggen. Rodin werkt samen met de gemeenten van de provincie om te bepalen waar het netwerk kan worden aangelegd. Daarna geven de gemeenten de vergunningen af voor de aanleg en het bouwen van centrales. Wel wordt er per gemeente eerst nog gekeken of er voldoende abonnementen zijn verkocht. De buitengebieden krijgen de kans op razendsnel internet dankzij de provincie Groningen, de Nationaal Coördinator Groningen en de Economic Board Groningen die voor dit doel €40 miljoen aan subsidie verzamelden.

 

Snel glasvezelinternet wordt dit najaar aangelegd in het buitengebied Vechtdal, dat bestaat uit Dalfsen, Ommen, Nieuwleusen en een klein deel van Zwolle. De aanstaande aanleg is het resultaat van langdurig intensief lobbywerk door de initiatiefgroep ‘Glasvezel Buitenaf’. Hierdoor steeg het aantal aanmeldingen voor het nieuwe internet in korte tijd van 30% naar 51.6%, wat genoeg is om de aanleg te laten doorgaan. Over ongeveer acht maanden hebben naar verwachting de eerste gezinnen hun nieuwe glasvezel internetaansluiting.

 

In de regio Zwolle, Kampen, Staphorst, Zwartewaterland en Steenwijkerland moet nog blijken of er voldoende aanmeldingen zijn. Als meer dan 50% van de huishoudens zich aanmeldt, dan maakt een samenwerking tussen gemeenten, investeerder Communication Infrastructure Fund en netbeheerder Rendo de aanleg van glasvezel mogelijk. Aanstaande 25 september wordt er een convenant getekend voor de bij de samenwerking horende afspraken. In oktober dit jaar begint het werven van aansluitingen om de 50% te halen. Na tien weken stopt de werving en is het definitief bekend of er glasvezel komt.

Plaats een reactie