Providers KPN en dochterbedrijf XS4ALL verhogen prijzen abonnementen maar ook de bijbehorende internetsnelheden

Sinds medio april jl. biedt XS4ALL een snellere down- en uploadsnelheid aan voor alle abonnementen. Het is de dochteronderneming gelukt meer snelheid uit de oude koperlijn, ook wel bekend als DSL, te halen. Het maximum is verhoogd van 100 Mbit/s down en 10 Mbit/s up naar 160 Mbit/s down en 16 Mbit/s up. XS4ALL is de eerste internetleverancier die zulke snelheden aanbiedt via de koperlijn.

Moederbedrijf KPN heeft de verhoging van de DSL-snelheid bereikt door te blijven investeren in de verbetering van de koperlijn. Voor deze strategie is gekozen omdat het goedkoper is dan glasvezel en een relatief hoge winst oplevert. Wel gaat de verbetering van het kopernetwerk samen met een glasvezel-infrastructuur. De glasvezel loopt tot aan het punt in het netwerk dat de verbinding legt met de huizen en andere afnamepunten. Voor de laatste afstand wordt koperdraad gebruikt. De snellere koperlijn is vooralsnog waarschijnlijk alleen beschikbaar in de meeste steden.

XS4ALL heeft nu drie DSL-koperdraadabonnementen; een met 40 Mbit/s down en 4 Mbit/s up, een met 80 Mbit/s down en 8 Mbit/s up en een met 160 Mbit/s down en 16 Mbit/s up. De kosten zijn €40, €45 en €55 per maand respectievelijk en inclusief de prijsverhoging van begin juli aanstaande. Daarnaast is er het glasvezelabonnement met 500 Mbit/s down en up voor €63.50 per maand.

KPN verhoogt de abonnementsprijzen eveneens. Per 1 juli aanstaande kost het Internet Instapabonnement €4 per maand meer naar €39. Alles In 1 Instap en Alles In 1 Standaard gaan ook wat meer kosten. Digitenne gaat €1.50 per maand meer kosten, naar €16.50. Een extra TV-ontvanger kost straks €5 per maand tegenover €4 nu.

 

De prijsverhoging gaat gepaard met een verhoging van de internetsnelheden. Abonnementen met 20 Mbit/s down maximaal, gaan naar 40 Mbit/s down maximaal en krijgen er 2 Mbit/s up bij, naar een totaal van 4 Mbit/s. Het abonnement met 60 Mbit/s krijgt er tevens 20 Mbit/s down bij, naar 80 Mbit/s. De uploadsnelheid van hetzelfde abonnement gaat van 6 Mbit/s naar 8 Mbit/s. KPN laat wel weten dat de hogere snelheden niet op alle adressen gehaald kunnen worden. Het hangt af van de beschikbare internetinfrastructuur.

 

Vanaf 1 juli aanstaande verandert KPN bovendien haar abonnementsvormen. Voor nieuwe abonnees is er slechts 1 abonnementsvorm over waarbij er geen TV in het pakket zit. Daarnaast komt er een geheel niet abonnement; een pakket met twee TV-ontvangers die 4K, oftewel een zeer hoge beeldkwaliteit, kunnen ontvangen. Het zal €69 per maand gaan kosten. Spotify, FoxSports, onbeperkt vast bellen en andere extra opties moeten voortaan apart worden bijbesteld.

Plaats een reactie