AIVD heeft geen directe toegang tot Nederlandse providers

De Nederlandse inlichtingendienst AIVD heeft niet de mogelijkheid om zomaar Nederlanders af te luisteren, zonder dat de minister van Binnenlandse Zaken of Defensie daar toestemming voor heeft gegeven. Dat stelde minister Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij gaf daarnaast echter aan dat inlichtingendiensten in bepaalde andere landen wel toegang hebben tot de nationale telecomproviders. Dat betekent dat ook Nederlanders tijdens internationale gesprekken mogelijk afgeluisterd kunnen worden, al zal dat dan niet door de AIVD zijn.

Directe toegang tot netwerk Vodafone
Plasterk gaf antwoord op vragen die voortkomen uit een bekendmaking door Vodafone, dat aangaf dat overheden van zes verschillende landen toegang hebben geëist tot de netwerken van de provider. Het gaat om directe toegang, die het mogelijk maakt om gesprekken af te luisteren zonder dat men daar eerst toestemming voor hoeft te vragen. Nederland behoort niet tot de landen die Vodafone om toegang heeft verzocht, maar met name de SP wilde een garantie van Plasterk dat Nederlanders niet zomaar afgeluisterd kunnen worden. Met name de Amerikaanse NSA ligt de laatste tijd onder een vergrootglas, omdat deze dienst veel communicatie af zou tappen.

Speciale gecodeerde telefoon
Plasterk gaf aan dat de AIVD deze mogelijkheid niet heeft, maar hij aan de andere kant niet gaat over buitenlandse overheden en daar dus niets over kan zeggen. De SP wees vervolgens op het feit dat veel Nederlandse politici zelf Vodafone gebruiken en ook internationaal bellen, waardoor er volgens hen een risico op afluisteren bestaat. Minister Plasterk gaf aan zelf over een speciale gecodeerde telefoon te beschikken om toch in privé te kunnen spreken. Bovendien wees hij op het gevaar dat niet alleen overheden, maar ook anderen in de omgeving met behulp van speciale apparatuur relatief eenvoudig gesprekken kunnen afluisteren.

Plaats een reactie