Europa kiest mogelijk toch voor beperkte netneutraliteit

De Europese Raad lijkt voornemens om een plan voor Europese netneutraliteit in te stellen, al is er sprake van enkele uitzonderingen die zorgen voor een belangrijke beperking. Op die manier krijgen providers toch de kans om bepaalde diensten voorrang te geven, of anderen juist af te knijpen. Dat blijkt uit documenten die de Financial Times in handen heeft gekregen. In die documenten zou Letland als voorzitter van de Raad van de Europese Unie voorstellen om in principe voor netneutraliteit te zorgen, al mogen internetproviders enig onderscheid maken tussen verschillende soorten internetverkeer.

 

In Nederland hebben we sinds 2012 een volledige netneutraliteit, die het juist verbiedt om op deze wijze onderscheid te maken. Ook in de VS is sinds eind februari van dit jaar een dergelijke wet van kracht. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat providers geen mogelijkheid hebben om extra kosten te heffen voor het doorgeven van diensten als WhatsApp, Netflix, YouTube of Spotify.

 

Voorrang voor bepaalde internetdiensten

Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk hoe de Europese providers er in de nieuwe voorstellen voor mogen zorgen dat bepaalde diensten voorrang krijgen, of anderen juist worden geknepen. Het lijkt erop dat providers afspraken mogen maken met consumenten en bedrijven, om bepaald internetverkeer sneller door te geven, in ruil voor een hogere vergoeding.

 

De Europese Raad benadrukt aan de andere kant echter dat de afspraken op geen enkele manier ten koste mogen gaan van de wijdere werking van het internet. De providers in Europa dringen al langer aan op mogelijkheden op dit gebied, zij willen er bijvoorbeeld voor zorgen dat medisch internetverkeer en zelfrijdende auto’s voorrang krijgen om een goede werking te garanderen, zonder dat de rest van het internet daar (veel) last van hoeft te hebben.

 

Kritiek vanuit de Tweede Kamer

De Tweede Kamer is vooralsnog niet blij met de uitgelekte plannen van de Europese Raad. De Nederlandse politiek heeft ontevreden gereageerd op de ontwikkelingen en is juist van mening dat er volledige netneutraliteit plaats moet vinden. Bovendien wil Nederland af van de roamingkosten in Europa, de extra kosten bij gebruik van een buitenlands netwerk.

 

Op 13 maart zullen de verantwoordelijke ministers uit de verschillende Europese landen samenkomen om een besluit te nemen. Onder andere D66 heeft minister Kamp gevraagd om tegen de plannen te stemmen. Nederland moet volgens hen een sterk signaal afgeven op het gebied van netneutraliteit, om ervoor te zorgen dat deze op geen enkele wijze in het geding komt.

 

 

Plaats een reactie