Glasvezel in Almelo, Arnhem en Noordwijk

Binnenkort krijgen 3 wijken in Almelo de beschikking over glasvezel, terwijl men in Noordwijk aan de andere kant juist nog anderhalf jaar hierop dient te wachten.

 

Groter aantal glasvezelverbinding in eerste kwartaal 2014
Het aantal glasvezelverbindingen in Nederland is in het eerste kwartaal van 2014 opnieuw gegroeid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Uit de cijfers blijkt dat het aantal aansluitingen tijdens de eerste drie maanden van 2014 is toegenomen met zo’n 5%, ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. Dat betekent dat er 26.000 aansluitingen bij zijn gekomen en het er op dit moment om zo’n 561.000 gaat. Aan de andere kant neemt het aantal DSL-aansluitingen in ons land al een tijd lang af, al zijn er daar op dit moment nog altijd veel meer dan de aansluitingen op glasvezel. Het aantal breedbandaansluitingen in Nederland is tijdens het eerste kwartaal opgelopen naar 6.824.000.

 

Glasvezel in wijken in Almelo
In Almelo krijgen de bewoners van 3 wijken binnenkort de mogelijkheid om gebruik te maken van glasvezel, als eersten in deze plaats. Het gaat om bewoners van de wijken Kluppelshuizen, de Riet (west) en Rumerslanden. Zij kunnen gebruik maken van de digitale diensten via het glasvezelnetwerk. Het gaat om in totaal 6.800 woningen, die via Caiway de mogelijkheid krijgen om gebruik te maken van het nieuwe netwerk. De bewoners kunnen nu al terecht op de website van Caiway, om gebruik te maken van het abonnement zodra het netwerk beschikbaar is.

 

Stand van zaken in Arnhem
In Arnhem werkte men 6 jaar geleden al aan de aansluiting op glasvezel, wat betekent dat bewoners er daar al een lange tijd gebruik van kunnen maken. Het was Breedband Arnhem dat destijds de eerste klanten in deze stad aansloot, onder aanvoering van onder andere Dave Aaldering. Hij kijkt nu terug op die periode en ziet dat het vooral zakelijke klanten zijn die hier veel gebruik van maken. In de zakelijke markt heeft Breedband Arnhem haar sporen verdiend, maar met name op de consumentenmarkt blijkt het van groot belang om goed op klantwensen in te spelen.

In Arnhem speelt men daarom sinds een tijdje in op de vraag vanuit de klant, in plaats van glasvezelverbindingen aan te leggen en dan te ‘wachten’ tot klanten hier gebruik van wensen te maken. Met name in het Spijkerkwartier in Arnhem wordt dit goed duidelijk, aangezien Breedband Arnhem daar van start ging met een vraagbundeling, om een aansluitratio van 50% te bereiken en de dienst winstgevend uit te kunnen rollen. Door goed naar de wensen van klanten te luisteren slaagt men er in Arnhem in om het particuliere netwerk steeds verder uit te rollen.

 

Noordwijk pas over anderhalf jaar over op glasvezel
In Noordwijk verloopt de ontwikkeling van glasvezel minder voorspoedig, daar zal het nog anderhalf jaar duren voordat bewoners er gebruik van kunnen maken. Men startte er in juli met de aanleg van 80 kilometer glasvezel. De komende weken zal men Points-of-Presence in twee van de in totaal zes wijkcentrales plaatsen, om daarna glasvezel aan te kunnen leggen. Een vraagbundeling heeft aangetoond dat er voldoende markt voor glasvezel bestaat, al zullen enthousiastelingen nu dus anderhalf jaar moeten wachten totdat het netwerk daadwerkelijk beschikbaar is vanuit hun woning.

Plaats een reactie