Geen landelijke of Europese steun voor aanleg glasvezel in buitengebieden

Gemeenten en provincies dragen op een steeds grotere schaal bij aan de ontwikkeling van het glasvezelnetwerk. Toch besluit Europa de hand op de knip te houden en wijst ook de rijksoverheid vooral op de ontwikkeling van alternatieven die de buitengebieden de beschikking moeten geven over een breedband internetverbinding. Deze gebieden hoeven de komende tijd niet op steun te rekenen vanuit de landelijke of Europese overheid. Minister Kamp liet in een brief aan de Tweede Kamer weten wel te willen werken aan de ondersteuning van beschikbare alternatieven.

 

Europa houdt de hand op de knip
Europa maakte oorspronkelijk een reservering van 9,2 miljard voor de ondersteuning van Europese digitale projecten en de breedbandinfrastructuur. Europa heeft nu echter besloten om dit budget terug te brengen tot slechts 1 miljard euro, waardoor hier slechts een klein deel van over blijft. Van dit totale budget is er 150 miljoen euro beschikbaar voor de realisatie van breedbandnetwerken, waartoe ook glasvezel behoort. De middelen zullen verdeeld worden over de verschillende Europese lidstaten, wat waarschijnlijk betekent dat er nauwelijks geld beschikbaar is voor de ontwikkeling van projecten in Nederland.

 

Rijksoverheid ondersteunt alternatieven
De overheid heeft laten weten zelf geen duit in het zakje te willen doen voor de ontwikkeling van glasvezelnetwerken, maar wel mee te willen werken aan de alternatieven die er op dit gebied beschikbaar zijn. Het Ministerie van Economische Zaken verzamelt op dit moment informatie over de alternatieven die er beschikbaar zijn, bijvoorbeeld om te voorkomen dat we dure glasvezelverbindingen naar alle buitengebieden aan dienen te liggen. Zowel de lokale overheden, burgers en bedrijven worden bijeen gebracht om daar praktische ervaringen en expertise uit te wisselen, wat bij kan dragen aan een landelijk dekkend netwerk voor een breedbandverbinding.

Minister Kamp verwijst in zijn brief aan de Tweede Kamer onder andere naar het gebruik van draadloze verbindingsmogelijkheden zoals 4G en straalverbindingen, om in de afgelegen gebieden op een relatief voordelige manier internet aan te kunnen bieden. De installatie van de draadloze alternatieven is in een aantal gevallen goedkoper en het is bovendien mogelijk om dit sneller te realiseren. De snelheid van een glasvezelverbinding ligt hoger, maar desalniettemin weet ook 4G of een straalverbinding tot een breedbandverbinding te leiden, waardoor de buitengebieden een stap kunnen zetten ten opzichte van de traditionele verbindingen die er nu beschikbaar zijn.

 

KPN en XS4ALL trekken breedbandabonnementen gelijk
Ondanks de financiële tegenvaller met het oog op de ontwikkeling van het glasvezelnetwerk besluiten KPN en XS4ALL de verschillende breedbandabonnementen gelijk te trekken, wat betekent dat een abonnement via glasvezel gelijk komt te staan aan een DSL-verbinding. Veel andere providers laten hun klanten kiezen uit een verbinding via glasvezel of DSL, KPN en XS4ALL gaan nu standaard de verbinding aanbieden die beschikbaar is. Is een klant aangesloten op het glasvezelnetwerk? Dan maakt de provider daar automatisch gebruik van. Opvallend genoeg kiest XS4ALL ervoor om de glasvezelverbinding in z’n totale potentie aan te bieden, terwijl KPN de uploadsnelheid ‘knijpt’ om deze in lijn te brengen met de DSL-verbindingen.

Glasvezel onderscheidt zich ten opzichte van bijvoorbeeld DSL-verbindingen met een hogere verbindingssnelheid, maar vooral met de uploadsnelheid die gelijk is aan de downloadsnelheid. KPN heeft echter besloten om het glasvezelaanbod aan te passen van 50 Mbit up en down, naar 5 Mbit up en 50 Mbit down. Op die manier ontstaat er een verhouding zoals we die kennen van DSL. XS4ALL kiest er aan de andere kant voor om klanten de volledige mogelijkheden van glasvezel aan te bieden. Klanten met een aansluiting op het glasvezelnetwerk kunnen wat dat betreft optimaal profiteren van het gelijktrekken van de verschillende breedbandverbindingen door de provider.

Plaats een reactie