Brussel wil digitale belemmeringen binnen Europa aanpakken

Brussel constateert dat er sprake is van een aantal digitale belemmeringen in Europa, die een verdere ontwikkeling in de weg staan. De Europese Commissie wil toewerken naar één Europese digitale markt, die het bijvoorbeeld gemakkelijker maakt om een abonnement af te sluiten bij een Europese provider, die consumenten internationaal online laat winkelen en zorgt voor één markt met films en series.

 

Het is een plan van Oettinger en Ansip, twee eurocommissarissen die van mening zijn dat er sprake is van een aantal digitale belemmeringen in Europa. Zij vinden het van belang dat er uniforme regels en infrastructuren komen voor de digitale economie, die er uiteindelijk voor moeten zorgen dat de digitale markt zich verder kan ontwikkelen. De toegang tot online producten en diensten in heel Europa moet volgens hen beter. Daarnaast willen zij de ontwikkeling van digitale netwerken stimuleren en willen ze de Europese digitale economie maximaal laten groeien.

 

Webwinkelen door heel Europa

Het is volgens de Europese Commissie onder andere van belang dat we de kans krijgen om online te winkelen door heel Europa, de regels rondom bezorging en labeling zouden overal gelijk moeten zijn. Daarnaast moeten de kosten van het bezorgen omlaag, iets dat mogelijk is wanneer de verschillende Europese toezichthouders minder langs elkaar heen zouden werken

 

Rechten per land voorkomen

De Europese Commissie wil er daarnaast voor zorgen dat er niet langer sprake is van rechten op bijvoorbeeld films en series per land. Het komt nu nog voor dat een Nederlandse gebruiker van Netflix daar in Spanje geen gebruik van kan maken. Ook filmrechten zijn vaak per land te koop, wat betekent dat het lastig is om daar internationaal gebruik van te maken. Dat is volgens Oettinger en Ansip vaak niet terecht, waardoor er hiervoor een Europese markt zou moeten komen.

 

Toewerken naar één telecommarkt

Tenslotte willen zij graag toewerken naar één telecommarkt. Op dit moment zijn er al gesprekken gaande op het gebied van netneutraliteit en het afschaffen van roamingkosten, twee elementen die zij graag in een versnelling willen brengen. Dit moet er onder andere voor zorgen dat de kosten voor internationaal bellen, SMS’en en internetten flink af zullen nemen. Er moet uiteindelijk een Europese telecommarkt komen waarbij het mogelijk is om bij een van de providers in Europa een abonnement af te sluiten, dat geldig is in alle Europese landen en waarbij er geen sprake is van extra kosten voor gebruik in het buitenland.

Plaats een reactie