Digitaal Tv-kijken blijft toenemen

Een onderzoek gedaan door de Media Standard Survey stelde vast dat in 2016 37% van de huishoudens een Tv heeft waarop internet te ontvangen is. Het laat een redelijk grote groei zien ten opzichte van vorig jaar, toen dat nog gold voor 32% van de huishoudens. Deze toename valt te duiden binnen een grotere trend van meer en meer digitaal Tv-kijken. Uitzendingen worden geconsumeerd via de PC, laptop, tablet en telefoon. Het onderzoeksbureau Telecompaper vond in een van hun recente onderzoeken zelfs dat slechts 10% van de kijkers alleen nog analoog Tv-kijkt.

 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Tv-aanbieders slechts weten te groeien dankzij de manieren waarop ze digitaal Tv-kijken beschikbaar maken. Zo groeide KPN dankzij dit aanbod met 2.8% in het eerste kwartaal van dit jaar. Aan de andere kant verwacht KPN de komende vijf jaar een gemiddelde daling van 0.6% per jaar van het aantal Tv-aansluitingen.

 

Als reden voor deze trend wordt met name de grotere keuzevrijheid die digitaal Tv-kijken biedt genoemd. De mogelijkheden van een Tv met internet zijn onder andere het kijken van YouTube en Netflix. Daarnaast zijn er grote zenders die hun eigen Tv-apps ontwikkelen waarmee gekeken kan worden naar hun aanbod. RTL en de NOS zijn hiervan voorbeelden. KPN ontwikkelde een app, genaamd KPN Play, waarmee online gekeken kan worden naar Nederlandse Tv-uitzendingen. Recent is KPN Play ook beschikbaar geworden voor het kijken via een browser. KPN’s online Tv-dienst is te verkrijgen door een abonnement te nemen, maar wie het internet levert op het adres van waar gekeken gaat worden is irrelevant. Daarnaast is een traditionele Tv-aansluiting niet meer nodig. De mogelijkheden stoppen echter niet bij het Tv-kijken. Thuisbezorgd.nl ontwikkelde een app die geschikt is voor de grote beeldschermen van Tv’s zodat men op die manier eten kan bestellen.

 

Programmamakers zoals de NPO proberen hun aanbod nog meer af te stemmen op deze nieuwe manier van Tv-consumptie. De NPO streeft ernaar programma’s vaker online aan te bieden nog voor de uitzending op reguliere Tv. Verder streven ze naar het deelbaar maken van de inhoud. Naar verwachting zullen andere programma-aanbieders soortgelijke aanpassingen maken.

 

Mocht men nog geen Tv met internet bezitten, dan is er een tussenoplossing van Google genaamd Chromecast. Het is een apparaatje dat het beeld van de smartphone overzet op de Tv. Alles wat bekeken kan worden via de smartphone kan dan tevens bekeken worden via de Tv.

 

De trend van meer en meer digitaal Tv-kijken vindt wel plaats ten opzichte van een achtergrond van conventioneel Tv-kijken. 53% van de huishoudens heeft nog altijd een kabelaansluiting. 87% heeft digitale Tv en 15% krijgt uitzendingen binnen via de telefoonlijn. De meerderheid van de Tv-kijkers heeft nog een conventionele Tv-aansluiting en consumeert Tv-programma’s op traditionele manier.

Plaats een reactie