Glasvezel behoort in 229 gemeenten tot de mogelijkheden

Al meer dan 1 miljoen huishoudens maken gebruik van glasvezel. Dat blijkt uit de Dutch FTTH Database van Telecompaper. De groei van het aantal gemeenten met een aansluiting op glasvezel neemt langzaam af, maar het aantal gebruikers groeit nog altijd flink door. De grens van 1 miljoen werd al in maart gepasseerd, met name omdat er in het afgelopen jaar 200.000 abonnees bij zijn gekomen. Van alle aansluitingen zijn er 900.000 aangesloten via het netwerk van Reggefiber. CIF en kleinere lokale netwerken zijn de andere aanbieders die er beschikbaar zijn.

 

Glasvezel in alle Brabantse gehuchten

In totaal hebben 229 gemeenten nu de beschikking over glasvezel en daar zullen er op korte termijn weer een aantal bij gaan komen. Het licht staat bijvoorbeeld op groen in West-Brabant. In september 2017 zullen zij met de aanleg gaan beginnen om zowel ondernemers als particulieren daarmee van dienst te kunnen zijn. Er ligt nu een prehistorische koperleiding, waardoor de verschillende gehuchten in het Brabantse land over een paar jaar kunnen rekenen op een flink hogere internetsnelheid.

 

Harderwijk aangesloten op glasvezel

In Harderwijk is men al eerder van start gegaan met de aanleg van glasvezel, daar hebben huishoudens en bedrijven al langer de tijd om abonnementen af te nemen. Inmiddels maakt zo’n 60% van de huishoudens in Harderwijk gebruik van de razendsnelle verbindingen voor het internet. Het betekent dat glasvezel het traditionele coax-netwerk heeft ingehaald. Op dit moment maakt nog 58% van de huishoudens namelijk gebruik van dat netwerk. De kabelaar ter plaatse geeft aan dat het aantal huishoudens dat gebruik maakt van glasvezel er zeer hoog ligt. Gemiddeld genomen in Nederland is 40% van de ‘verglaasde’ gebieden aangesloten, Harderwijk steekt daar flink bovenuit.

 

Aanleg glasvezel in Wierden en Hellendoorn kan van start

In Wierden en Hellendoorn is het nog niet zover, maar ook daar kunnen de inwoners zich binnenkort gaan verheugen op het gebruik van glasvezel. Meer dan de helft van de inwoners heeft zich daarvoor aangemeld, waardoor het sein op groen staat en de aanleg van start kan gaan. Het zal nog even gaan duren voordat de inwoners daadwerkelijk een abonnement kunnen afsluiten. Half mei gaat de aanleg beginnen, zodat de aansluitingen in de loop van 2017 beschikbaar zullen zijn.

 

Friesland maakt plannen voor de hele provincie

Snel internet is in Friesland momenteel nog een uitzondering, maar daar moet op termijn verandering in gaan komen. Binnen nu en 3 jaar is het de bedoeling dat heel de provincie gebruik kan gaan maken van glasvezel. De provincie voert overleg met de verschillende partijen die actief zijn op dit gebied. Zij wil de witte gebieden van de provincie gaan voorzien van glasvezel. Door 95% van de gebieden te gaan dekken moet er een uitstekend netwerk ontstaan waar zoveel mogelijk particulieren en bedrijven gebruik van kunnen gaan maken. Eind mei zal het plan klaar zijn en wordt het mogelijk om aan te geven wat het gaat kosten en welke marktpartij het uit kan gaan voeren.

Plaats een reactie