Ontwikkeling glasvezel in Nederland zet stevig door in verschillende regio’s

Een steeds groter deel van Nederland heeft een aansluiting op het glasvezelnetwerk tot z’n beschikking, er komen ook steeds meer buitengebieden bij. De buitengebieden rondom Enschede en Hengelo vormen een goed voorbeeld, in 2017 komen ook de buitengebieden rondom Breda aan de beurt. Eerder al zal in Breda iedereen de beschikking hebben over snel internet, daarnaast is ook een plaats als Korendijk weer volledig bij de tijd dankzij investeringen in glasvezel.

 

Glasvezel buitengebieden Enschede en Hengelo

De buitengebieden rondom Enschede en Hengelo worden net als die rondom Haaksbergen en Losser aangesloten op glasvezel. De verschillende gemeenten hebben daar overeenstemming over bereikt. Investeerder Communication Infrastructure Fund (CIF) zal zorgen voor het uitrollen van het netwerk. Het buitengebied is goed voor zo’n 6.500 aansluitingen, nu er voldoende draagvlak is kunnen de verschillende partijen daar daadwerkelijk mee aan de slag gaan. Het is de Stichting TwenteGlas die draagvlak moet gaan verzamelen, minimaal 50% van de huishoudens dient zich aan te melden voor een abonnement op basis van glasvezel. Het is vanaf dat percentage rendabel om het netwerk aan te leggen en daarmee snel internet aan te bieden.

 

Korendijk weer bij de tijd

In Korendijk is het KPN die een belangrijke duit in het zakje doet. Driekwart van de woningen in de plaats zal binnen een jaar de beschikking hebben over supersnel internet. Er is momenteel sprake van een kopernetwerk in Korendijk, daar zal de komende tijd verandering in gaan komen. KPN gaat zorgen voor de aanleg van glasvezel, zodat er een veel snellere verbinding mogelijk wordt. De frustratie over het trage internet in Korendijk zit al langere tijd diep, KPN heeft er nu voor gekozen om de handen uit de mouwen te steken en er mee aan de slag te gaan.

 

Breda eind 2016 over op snel internet

In Breda kunnen de handen nu al uit de mouwen, voor het eind van het jaar zullen alle inwoners de beschikking hebben over snel internet. Dat meldt het stadsbestuur, dat daarvoor overleg heeft gevoerd met KPN en met Ziggo. Het college van burgemeester en wethouders reageert daarmee op vragen van D66, die zich afvroeg of de aanleg van glasvezel wel van de grond komt. In januari stelde de partij dat dit nauwelijks het geval is. De gemeente kan na overleg met Ziggo en KPN anders antwoorden, wat zou betekenen dat er binnenkort meters gemaakt moeten gaan worden.

 

Buitengebied Breda in 2017 aan de beurt

Het buitengebied van Breda moet hier nog iets langer op wachten. Vanaf 2017 zal er gewerkt worden aan de aanleg van glasvezel voor de buitengebieden van Bergen op Zoom, Breda, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert. De werkzaamheden zullen pas in september 2017 van start gaan, waardoor het nog wel even zal duren voordat de nieuwe abonnementen beschikbaar zijn. In 2018 moeten alle huishoudens daar in ieder geval de beschikking over hebben, wat dat betreft zullen zij het nog even moeten doen met de huidige verbindingen die er beschikbaar zijn.

 

 

Plaats een reactie