KPN rondt landelijke 4G dekking in april af

KPN zal begin april klaar zijn met het uitrollen van haar landelijke 4G netwerk. Begin volgende maand staan alle masten klaar, om ook in de gebieden rondom Vlissingen en Zwolle hoge snelheden op het mobiele datanetwerk aan te kunnen bieden. Dit maakte KPN bekend tijdens een persbijeenkomst. KPN is de eerste provider in Nederland die een landelijk dekking 4G netwerk presenteert, zodat klanten door heel Nederland hier gebruik van kunnen maken.

 

95% van de Nederlanders heeft dekking
Dankzij de verschillende locaties waarop KPN gebruik maakt van speciale masten voor 4G verbindingen, heeft volgens het bedrijf 95% van de Nederlanders toegang tot het netwerk. KPN begin in februari 2013 met het uitrollen van het 4G-netwerk en heeft daar dus iets meer dan een jaar voor nodig gehad. In totaal heeft KPN zich op 3.000 locaties door heel het land gericht, om de hogere snelheid op mobiele apparaten mogelijk te maken. En werkten bij KPN ongeveer 250 mensen aan het uitrollen van het snellere netwerk, waarmee het een behoorlijke operatie is geweest.

 

Kosten voor KPN
Volgens KPN kost een enkele 4G kast ongeveer €50.000. Dat betekent dat het bedrijf op basis van 3.000 locaties zo’n €150 miljoen heeft geïnvesteerd in het ontwikkelen van dit netwerk. De kosten vallen echter in het niet bij de aanschaf van de 4G-frequentie zelf. KPN betaalde hiervoor €1,4 miljard, een bedrag dat toekwam aan de overheid. In januari maakte KPN al bekend dat het dataverbruik van klanten op het 4G-netwerk was toegenomen tot 1.400MB per gebruiker, per maand. KPN hoopt de investeringen in het 4G-netwerk op die manier terug te verdienen. Daarnaast wil KPN er met dit netwerk voor zorgen dat het de grootste speler op de Nederlandse mobiele markt blijft.

 

 

Plaats een reactie