ZZP’ers maken massaal gebruik van onbeveiligd internet

Ondanks dat ZZP’ers vaak op de hoogte zijn van de risico’s maakt een groot deel gebruik van onbeveiligde netwerken. Juist voor ZZP’ers heeft onveilig internetgebruik vervelende gevolgen. Een virus vertraagt de snelheid van een pc of laptop wat gevolgen kan hebben op het leveren van werk. Toch nemen ZZP’ers weinig maatregelen om veilig gebruik te maken van internet. Veel mensen weten dat een wachtwoord regelmatig moet worden gewijzigd om zeker te zijn van de beveiliging. Ondanks deze kennis verandert 50 % van de ZZP’ers nooit het wachtwoord.

Ook kun je te maken krijgen met cyberaanvallen. Maar liefst 30 % van alle ZZP’ers in Nederland heeft weleens last van phishing mail, een methode om slachtoffers naar een valse website te lokken. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Ziggo Zakelijk. Zij hebben duizend ZZP’ers en kleine zelfstandige ondervraagd over de beveiliging van hun netwerk. Maar liefst 90% van de ZZP’ers heeft een antivirusprogramma op zijn of haar laptop. Desondanks heeft 50% hiervan weleens een virus.

ZZP’ers zijn zich vaak niet bewust van de mogelijkheid en het belang van beveiligd internetgebruik op een mobiele telefoon. 13% is niet op de hoogte van het bestaan van veiligheidsmaatregelen voor internetgebruik op de mobiele telefoon. Door het gebruik van mail is de kans op een virus op een telefoon toegenomen. Zelfs 2/3 van de mobiele telefoons is helemaal niet beveiligd tegen de gevaren van onveilig internet gebruik. Uit het onderzoek van Multiscope blijkt dat 39% van de ondervraagde het niet nodig vindt om zijn of haar telefoon te beveiligen.

Niet alleen virussen hebben invloed op de snelheid van een laptop of pc. Een grote ergernis van ZZP’ers is het gebruik van een traag netwerk. Om die reden geeft 63% van de ondervraagde aan de voorkeur te hebben voor een vaste internetverbinding. Een langzame internetverbinding heeft gevolgen voor het werk dat geleverd moet worden. Het zorgt voor tijdverlies en daarmee gepaard gaande kosten. Het kan zelfs voorkomen dat men hierdoor een klant verliest. Uit het onderzoek blijkt tevens dat 40% van de ZZP’ers een snellere internetverbinding nodig heeft indien het bedrijf gaat groeien.

Er is veel onvrede over internetproviders. 1 op de 10 afnemers heeft de wens om over te stappen. 82% verwacht meer van de kwaliteit het geeft gemiddeld de aanbieder een 6,8.  Drie kwart van de gebruikers heeft een alles in 1 pakket bestaande uit internet, tv en telefonie. 8 % maakt gebruik van tv en internet en 9,8 % betaald alleen voor internet. Zelfs al zit tv of telefonie in het pakket, maakt men er niet in alle gevallen gebruik van.

ZZP Barometer heeft onderzoek verricht naar het gebruik van openbare netwerken. Het locatieonafhankelijk werken neemt toe. Een gevolg hiervan is dat ZZP’ers meer gebruik maken van openbare netwerken ondanks dat ze op de hoogte zijn van de gevaren. Privacy is een belangrijk begrip voor veel ZZP’ers. Opvallend is dat 92,1 % bescherming van privacy op het internet belangrijk vindt en maar liefst 56% van de 909 ondervraagde ZZP’ers gebruik maakt van openbare wifi. ZZP’ers zijn wel degelijk op de hoogte van de risico’s van onvoldoende beveiligd internet en welke maatregelen er zijn, alleen handelen ze er niet naar.

Plaats een reactie