Optimistische toekomst voor toegankelijkheid snel internet in Nederland

Minister Kamp van Economische Zaken is van plan binnenkort een nieuwe wet te maken die de kosten en de overlast die zich kunnen voordoen bij het aanleggen van de infrastructuur voor snel internet moet gaan terugdringen. De nieuwe wet wordt afgekort als Wibon, wat staat voor ‘Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten’. De Wibon vervangt de Wion, oftewel de ‘Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten’. De Wibon maakt het mogelijk dat bovengrondse oude infrastructuur die nu nog niet benut wordt voor snel internet, hiervoor voortaan wel aan te wenden. De Wion maakte dit al mogelijk voor de ondergrondse ongebruikte infrastructuur. Deze infrastructuur bestaat overigens onder andere uit kabelgoten, mantelbuizen en kasten en is zeer groot van omvang.

 

De eigenaars van de infrastructuur kunnen dankzij de nieuwe wet bovendien een passende vergoeding krijgen voor het gebruik. Daarnaast laat de Wibon het toe dat meerdere telecombeheerders met elkaar samenwerken bij werkzaamheden aan hun netwerken. Door de samenwerking zal de overlast voor omwonenden van bijvoorbeeld graafwerkzaamheden afnemen. Het Agentschap Telecom zal zorg dragen voor de correcte toepassing van de nieuwe wet.

 

De recente toekomst van snel internet in Nederland ziet er eveneens goed uit door een recente ontdekking van professor Krolikowski van de Australian National University en zijn team. Zef ontdekten dat er voor het sturen van licht door vloeibare kristallen niet langer elektroden nodig zijn. Het kan eveneens met een magnetisch veld. Het gebruik van elektroden had bepaalde beperkingen, die dankzij het gebruik van een magnetisch veld niet meer relevant zijn. Het sturen van licht door vloeibare kristallen kan als een goedkopere keuzemogelijkheid gaan dienen in plaats van glasvezel.

 

Nog een interresant mogelijk alternatief voor glasvezel wordt gevonden in Polymer Optic Fibre, hierna afgekort als POF. POF heeft heel lang als obstakel gehad, dat de dataoverdrachtsnelheid relatief laag lag ten opzichte van glasvezel. 100 megabit per seconde voor POF tegenover 1 gigabit of meer per seconde voor glasvezel, waren de oude cijfers. Dankzij nieuwe modulatietechnieken zoals puls amplitude en multicarrier en verbeteringen in optometrische apparaten en wissels, is dit obstakel overwonnen.

 

POF is de tegenhanger van glasvezel. Het bestaat uit een soort plastic tubes waardoorheen lichtsignalen verstuurd kunnen worden die door modules omgezet worden in elektrische signalen. Dit maakt de communicatie tussen apparaten en het internet mogelijk. Zo kan POF als basis dienen voor het ‘smart home’. POF bestaat al ruim 20 jaar en wordt gebruikt in industriële automatisering en voertuigen.

 

De voordelen van POF laten zich als volgt samenvatten; Het is eenvoudig te installeren door iedereen, omdat de dunne plastic tubes door te trekken zijn langs de al bestaande verouderde kabelnetwerken in de huizen van particulieren of bedrijfspanden. Van elektromagnetische interferentie heeft POF door het soort materiaal waarvan het gemaakt is geen last. Verder kan POF uitmonden in wifi-contactpunten zodat het kan samenwerken met de draadloze delen van het netwerk. Daarnaast is het materiaal gemakkelijk te bewerken, buigzaam en heeft het weinig last van stof. De werking laat zich makkelijk controleren door gebruik van licht dat binnen het zichtbare spectrum valt. Alle voordelen tezamen zorgen ervoor dat POF een goedkoper en goed alternatief kan vormen voor glasvezel.

 

Plaats een reactie