Apple iOS8 maakt Wifi-calling technisch mogelijk, providers wachten af

Wifi-calling verhelpt een matig bereik binnenshuis of binnen bedrijfspanden. Gebruikers bellen gewoon met hun simkaart, maar er wordt het Wifi-netwerk gebruikt om een stabiele verbinding op te zetten. Het maakt niet uit welk Wifi-netwerk er beschikbaar is, zolang er maar sprake is van een degelijke internetverbinding. Een telefoongesprek op deze manier kost hetzelfde als een regulier gesprek via een mobiele telefoon. Apple introduceert deze techniek met iOS8, de nieuwe versie van het besturingssysteem die in het najaar uit zal komen. Het is voldoende om gebruik te maken van de bekende ‘Telefoon-app’, waardoor Wifi-calling in de praktijk niet anders werkt dan het reguliere bellen.

 

Wifi-calling in Nederland

Op dit moment hebben onder andere het Amerikaanse T-Mobile, het Britse Orange en het Canadese Rogers laten weten wifi-calling te gaan ondersteunen. Dit geldt momenteel nog niet voor de Nederlandse providers, al heeft T-Mobile Nederland aan iCulture aangegeven de ontwikkelingen op de voet te volgen. Of dit ook daadwerkelijk tot de beschikbaarheid van deze service zal leiden valt nu nog niet in te schatten.

Vodafone wilde iCulture in ieder geval nog niets zeggen over eventuele plannen met de nieuwe manier van bellen. KPN heeft zelfs helemaal niet gereageerd en leek daarmee niet direct geïnteresseerd om hier op in te gaan en de dienst wellicht spoedig aan te kondigen.

Op dit moment houden providers de boot nog even af en kijken zij de kat uit de boom. Er bestaat een kans dat daar snel verandering in komt zodra Apple iOS8 in het najaar lanceert. Tot die tijd kunnen alleen ontwikkelaars voor Apple hier gebruik van maken, net als een aantal gebruikers met een Android-toestel dat deze manier van bellen ondersteunt.

 

Alternatieven en beschikbaarheid iOS8

De Nederlandse providers ondersteunen wifi-calling op dit moment nog niet, maar het is met de UPC Phone App of Ziggo Bapp wel mogelijk om van een vergelijkbaar concept gebruik te maken. Gebruikers kunnen bellen via Wifi, al gebruiken ze daarvoor het vaste telefoonnummer dat ze bij deze provider afnemen. Daarnaast zijn het losstaande apps, in plaats van een techniek ‘achter’ de reguliere app om mee te bellen.

Apple zal iOS8 waarschijnlijk in het najaar uitrollen. Gebruikers kunnen hun toestel dan gratis van een update voorzien, om bij ondersteuning door de providers daadwerkelijk gebruik te gaan maken van wifi-calling.

 

 

Plaats een reactie