Nederlandse Publieke Omroep gaat meer interactieve televisie toevoegen

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) gaat meer interactieve televisie aanbieden via Hybride Televisie (HbbTV), waarmee internet en televisie op een bijzondere manier samenkomen. De beide diensten worden gebundeld in een enkel signaal. Gebruikers kunnen de dienst oproepen met de rode knop op hun afstandsbediening. Het is op die manier bijvoorbeeld mogelijk om extra beeldmateriaal op te roepen tijdens een uitzending van het NOS Journaal. Binnenkort zal men NPO Plus presenteren, net als het speciaal voor het WK ontwikkelde NOS WK TV.

 

Innovatie bij de publieke omroep
Volgens Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, innoveert de publieke omroep al jarenlang. Denk aan bijvoorbeeld Teletekst, breedbeeld, HDTV en Uitzending Gemist, stuk voor stuk ontwikkelingen waarmee de publieke omroep laat zien doorlopend bezig te zijn met de toekomst. Interactieve TV sluit hier goed op aan en zorgt voor een betere belevenis bij de gebruiker. HbbTV biedt volgens Lara Ankersmit, Hoofd Digitale Media bij de NOS, de mogelijkheid om live en on demand op een enkel scherm te combineren. De NOS zal deelnemen aan het experiment van de NPO, om na te gaan hoe deze manier van TV kijken zich verder kan ontwikkelen.

 

Meer opties voor Hybride TV
Momenteel biedt HbbTV al Uitzending Gemist, de programmagids en de publieke radiozenders aan, maar hier zullen een aantal opties bijkomen. Tijdens het NOS Journaal van 20:00 uur is het mogelijk om extra beeldmateriaal op te vragen, iets wat later ook mogelijk zal zijn tijdens andere journaals. Verder is het mogelijk om tijdens het WK Voetbal aanvullende informatie op te vragen, zoals statistieken van de wedstrijd. Verder werkt de NPO aan een virtuele doventolk, speciaal voor kinderen die al wel gebarentaal kunnen volgen, maar nog niet kunnen lezen. Bovendien zal NPO Plus binnenkort beschikbaar zijn via HbbTV bij de publieke omroep.

 

HbbTV in het buitenland
In het buitenland is men al verder met HbbTV. Met name in Duitsland, Frankrijk en Spanje maken miljoenen gebruikers hier al gebruik van en hebben zij toegang tot een aantal aanvullende diensten. In Nederland kunt u gebruik maken van HbbTV wanneer u een abonnement heeft bij Digitenne, Canal Digital, Glashart en enkele andere kleine kabelmaatschappijen, waar Caiway en Veendam voorbeelden van zijn. De NPO probeert bovendien de grote kabelmaatschappijen in Nederland zo ver te krijgen dit signaal door te geven aan de kijker.

 

 

Plaats een reactie