KPN wil 4G gebruiken om ADSL sneller te maken

KPN start een proef bij het Groningse Loppersum, om na te gaan of 4G kan helpen om de snelheid van het vaste internet te verbeteren. Met name in de buitengebieden in Nederland is er niet altijd de beschikking over een breedbandverbinding, of loopt de verbinding vertraging op als het gevolg van een grote afstand tot de wijkcentrale. 4G kan hier wellicht verandering in brengen, door gebruik te maken van het draadloze netwerk dat KPN de afgelopen tijd heeft uitgerold.

 

Uitrol van het 4G netwerk
4G staat voor de vierde generatie mobiele netwerken, die snelheden kunnen bieden die vergelijkbaar zijn met die van ADSL via een vaste internetverbinding. 4G is de opvolger van 3G, dat snelheden tot 14 Mbit/s mogelijk maakte. 4G doet daar een flinke schep bovenop, waardoor het voor KPN interessant wordt om haar vaste klanten op deze manier meer snelheid aan te gaan bieden.

 

KPN rondde de uitrol van het 4G-netwerk onlangs af, wat betekent dat klanten nu door heel Nederland gebruik kunnen maken van dit netwerk. Het bedrijf start nu een proef om na te gaan of het deze draadloze infrastructuur kan gaan gebruiken om het breedbandinternet aan te gaan bieden in gebieden waar dat tot nu toe lastig bleek. KPN kondigde de proef eind 2013 al aan en gaat er nu dus daadwerkelijk mee van start. Indien de 4G-antennes inderdaad een hogere snelheid kunnen realiseren vormen ze een goede ondersteuning voor het bestaande ADSL-netwerk, om dit overal op een degelijke manier aan te kunnen bieden.

 

Half miljoen Nederlanders zonder breedbandinternet
Uit onderzoek van het consumentenprogramma Kassa! bleek eerder dat ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens en bedrijven in de buitengebieden geen gebruik kunnen maken van breedbandinternet. Zij zijn aangewezen op een zeer trage of zelfs helemaal geen verbinding. Dit heeft te maken met de grote afstand tot aan de wijkcentrale, maar ook met het ontbreken van verbindingen die het snelle internet mogelijk maken. Een 4G-antenne zou volgens KPN een oplossing kunnen bieden, om toch snel internet aan te kunnen bieden.

 

Voorlopig maakt KPN alleen gebruik van een proef bij het Groningse Loppersum, daar waar veel klachten bestaan over de snelheid en betrouwbaarheid van het ADSL-netwerk. Indien dit een succes blijkt is de kans groot dat KPN de techniek ook elders in het land in zal gaan zetten om een ieder te bereiken met een snelle breedband internetverbinding.

 

 

Plaats een reactie