Nederland vaardig op internet, maar weinig kritisch

Nederland behoort tot de meest vaardige landen op het internet van Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo’n 9 van de 10 Nederlanders weet de weg op het internet te vinden, al groeit volgens experts tegelijkertijd de kloof tussen mensen die hier slim gebruik van maken en anderen die ‘maar wat doen’. Er lijkt sprake van een duidelijke generatiekloof, waarbij de jongeren vaardiger zijn. Aan de andere kant zijn zij veel minder kritisch op het beoordelen van de gevonden informatie.

 

Nederland in de top-3

Het CBS onderzocht de basisvaardigheden van de Nederlander op internet. Hieruit blijkt dat we goed zijn in bijvoorbeeld het werken met een zoekmachine, online bellen en chatten en het versturen van emails met een bijlage. Met name senioren hebben de laatste 4 jaar een inhaalslag gemaakt. Dit heeft ertoe geleid dat we ons nu kunnen meten met Denemarken en Zweden en we als Nederland in de top-3 van Europa zijn beland. Volgens internetdeskundige en zoekexpert Henk van Ess dienen we echter niet te vroeg te juichen, aangezien dit onderzoek nog niets zegt over mobiel internet, sociale media en veilig surfen op het internet.

 

Inhoudelijk minder sterk

Met name inhoudelijk zijn we vaak minder sterk dan het lijkt, zegt ook communicatiewetenschapper Alexander van Deursen van de Universiteit Twente. We zijn bijvoorbeeld niet zo goed in het definiëren van een goed zoekwoord of het kritisch beoordelen van de informatie die we vinden. Dit zijn belangrijke vaardigheden, die bij steeds meer mensen ontbreken. Volgens van Deursen leren we uit het onderzoek van het CBS dan ook vooral iets over de basale vaardigheden van Nederlanders op internet. Inhoudelijk gezien is de kloof tussen hoger en lager opgeleiden volgens hem juist toegenomen in de afgelopen 4 jaar.
Generatiekloof op internet

Daarnaast is er sprake van een generatiekloof op het internet. Oudere gebruikers weten vanuit hun opvoeding nog dat ze niet zomaar alles voor waar aan dienen te nemen en zijn daardoor meer kritisch. De jongeren van dit moment nemen veel van de informatie die ze vinden klakkeloos over en kijken bovendien vaak niet eens verder dan het eerste resultaat. Volgens van Deursen zal deze trend waarschijnlijk alleen maar verder doorzetten en moeten we oppassen dat veel Nederlandse scholieren niet digitaal ongeletterd raken. We dienen volgens hem op een andere manier om te gaan met het huidige internetonderwijs.

 

 

Plaats een reactie