Glasvezel ontwikkelingen update

Nederland wordt in rap tempo aangesloten op het glasvezelnetwerk, wat ervoor zorgt dat steeds meer huishoudens hier gebruik van kunnen maken. In 2013 nam het aantal huizen met een glasvezelverbinding toe tot bijna 2 miljoen, wat een stijging van 34% ten opzichte van een jaar eerder betekent. Ruim 650.000 huishoudens maken hier daadwerkelijk gebruik van, bijvoorbeeld om internet af te nemen bij een van de providers in Nederland.

 

Onderzoekers van Telecompaper verwachten dat het aantal aangesloten woningen tot 2018 toe zal nemen tot zo’n 3,45 miljoen, een kleine 150% meer dan nu het geval is. Reggefiber is voorlopig de absolute marktleider op dit gebied, al daalde het marktaandeel van deze onderneming in 2013 iets, van 89 naar 87%. CIF groeide daarentegen juist van 8 naar 10% en de overige procenten komen voor rekening van een aantal kleine bedrijven. KPN heeft op dit moment een belang van 51% in Reggefiber en wil dat uitbreiden naar 60%. Op die manier krijgt de telecomreis de volledige zeggenschap in het bedrijf. Voor die tijd zal de Autoriteit Consument & Markt eerst onderzoek doen naar de mogelijkheid het belang te vergroten.

 

Uit diverse nieuwsberichten rondom glasvezel blijkt dat met name Flevoland en Overijssel erin slagen om een groot aantal huishoudens aan te sluiten op dit netwerk, zij lopen hiermee duidelijk voorop. Daarnaast werden er onlangs bijvoorbeeld huishoudens aangesloten in Emmen, Apeldoorn en Dieren. In Giessenlanden zal men aan het eind van dit jaar een beslissing nemen, om te bepalen of de huishoudens daar ook de beschikking krijgen over glasvezel, waarmee ze klaar zijn voor de snelle internet- en mediaverbindingen van de toekomst.

 

Flevoland en Overijssel lopen voorop met glasvezel
Uit een analyse van adviesbureau Stratix blijkt dat zo’n 28% van alle Nederlandse huishoudens de beschikking heeft over een aansluiting op het glasvezelnetwerk. Dit percentage ligt wat hoger in Flevoland en Overijssel, aangezien dit binnen de 12 provincies in Nederland de absolute koplopers zijn. Op dit moment maakt zo’n 33% van de aangesloten huishoudens ook daadwerkelijk gebruik van de aansluiting, waardoor er ook een grote groep vast blijft houden aan bijvoorbeeld de kabel voor televisie, internet en telefonie, of aan de andere kant gebruik maakt van ADSL voor de internetverbinding in huis.

 

Uit de analyse van Stratix blijkt dat 221 van de 408 gemeenten in meer of mindere mate glasvezelverbindingen voor huishoudens hebben aangelegd. Het netwerk varieert qua beschikbaarheid van enkele huizen tot aan bijna volledige gemeenten. Met name in Flevoland en Overijssel lijken de gemeenten volledig overtuigd van de voordelen van glasvezel, aangezien we daar de hoogste dekking van het land zien. Gelderland komt op een mooie derde plaats. Deze provincie liet over het afgelopen half jaar de grootste groei zien, al kon het daarmee Overijssel en Flevoland nog niet inhalen. Het aantal glasvezelaansluitingen in Overijssel nam met 8% toe, waarmee die provincie de grootste procentuele groei liet zien.

 

De groei in dit deel van het land komt onder andere voor rekening van de gemeente Harderwijk. In juni van dit jaar slaagde de gemeente erin om het glasvezelnetwerk af te ronden, al was dit moment eigenlijk al gepland voor eind vorig jaar. Inmiddels is 97% van de huishoudens voorbereid om gebruik te gaan maken van glasvezel, waardoor ze vanaf de zomer kunnen rekenen op de maximale snelheid voor internetverbindingen en andere media, zoals televisie en telefonie. Het waren CAI Harderwijk en Bouwfonds CIF die de handen ineen sloegen om het netwerk aan te gaan leggen en er daarmee voor te zorgen dat de inwoners gebruik kunnen gaan maken van de verbindingen van de toekomst.

 

Ook rondom Hengelo werkt men al langere tijd hard aan het aanleggen van een glasvezelnetwerk. Dit komt onder andere tot uiting in de wijken Slangenbeek en Hasseler Es. Reggefiber werkt er aan de ontwikkeling van een aantal verdeelstations, die nodig zijn om het glasvezelnetwerk op een degelijke wijze te laten functioneren. Voorlopig richt men zich nog niet op het buitengebied, aangezien de aansluitkosten daar relatief hoog zijn. Hengelo is met Haaksbergen en Enschede in gesprek om een mogelijkheid te zoeken ook de buitengebieden op het glasvezelnetwerk aan te sluiten.

 

Glasvezel in Emmen en Apeldoorn
Andere plaatsen die hard werken aan de aanleg van een glasvezelnetwerk zijn bijvoorbeeld Emmen en Apeldoorn. In Apeldoorn is het de initiatiefgroep Fiber Apeldoorn die zich richt op de verdere uitrol van glasvezel, om dit aan zoveel mogelijk huishoudens aan te kunnen bieden. In een groot deel van de stad heeft men hier inmiddels de beschikking over, maar een ander deel van de stad wil daar na de zomer ook gebruik van gaan maken.

 

In Emmen hebben bewoners van de wijk Rietlanden in Emmen-Zuid de eerste aansluitingen op het netwerk ontvangen, wat betekent dat zij nu gebruik kunnen gaan maken van hun glasvezelmodem. De eerste gebruikers zijn er in ieder geval goed over te spreken, waardoor de kans groot is dat er de komende tijd meer inwoners zullen overstappen.

 

Glasvezel in Dieren en in november beslissing in Giessenlanden
Tenslotte hebben ook de eerste bewoners in Dieren hun glasvezelmodem in gebruik kunnen nemen, bijvoorbeeld aan de Tellegenstraat. Zij hadden reeds een keuze gemaakt voor een provider, maar kunnen hier na de plaatsing en aansluiting van het glasvezelnetwerk ook daadwerkelijk een glasvezelabonnement gaan afnemen.

 

In Giessenlanden denkt men wel na over de aansluiting op het glasvezelnetwerk, maar zal daar in november een besluit over worden genomen. De bestuurders van GiessenlandenNet hebben zich tot 14 november de tijd gegeven om minimaal 51% van de bewoners achter een aansluiting te krijgen, om op basis daarvan versneld van start te gaan met het realiseren van een glasvezelnetwerk in heel de gemeente, inclusief de buitengebieden.

Plaats een reactie