Groei in glasvezel, kabel en 4G aansluitingen

Aan het eind van het eerste kwartaal van dit jaar telde Nederland 6,79 miljoen breedbandaansluitingen op het internet, 0,6% meer dan aan het eind van vorig jaar. Dit blijkt uit onderzoek van Telecompaper. De groei komt voor rekening van het aantal aansluitingen via glasvezel en de kabel, aangezien het aantal (A)DSL-aansluitingen juist afnam. Er was sprake van een daling van 1,2%, terwijl het aantal aansluitingen op de kabel groeide met 1,6% en het aantal glasvezelaansluitingen zelfs opliep met 4%. De kabel is goed voor 3,13 miljoen breedbandaansluitingen en vormt daarmee de meest populaire technologie. Het aantal DSL-aansluitingen bedraagt nog altijd meer dan 3 miljoen, maar kent dus een dalende trend.

 

KPN de grootste met Ziggo als goede tweede
KPN is in Nederland nog altijd de grootste aanbieder van het breedbandinternet, al maakt het daarvoor ook gebruik van de dochtermerken Telfort en XS4ALL. Samen hebben zij een marktaandeel van 40,2%, ruim meer dan Ziggo die op een tweede plaats staat met een aandeel van 27,8%. UPC is een goede derde met 16%, voldoende om bij een fusie de grootste van Nederland te kunnen worden. De totale omzet uit breedbandinternet in Nederland bleef volgens Telecompaper min of meer gelijk, aangezien de markt goed is voor zo’n 506 miljoen euro per jaar. De gemiddelde jaargroei zal tot en met 2018 2% bedragen, al lijkt de rek uit de DSL-aansluitingen te zijn en zal men zich vooral moeten richten op de ontwikkeling van glasvezel.

 

4G snelheden van KPN voor mobiel internet
KPN zet daarnaast groots in op 4G voor mobiel internet, de nieuwe standaard met snelheden die kunnen oplopen tot 50 Mbps. Dat is goed voor 6,3 MB per seconde op een mobiele telefoon, een snelheid die zelfs alle breedbandaansluitingen in het land niet zomaar halen. KPN verhoogt de snelheid van 4G vanaf 1 juli, waardoor verschillende klanten kunnen rekenen op een verdubbeling van de huidige snelheid van 25 Mbps. Bovendien gaat KPN de bundels verruimen. De instapbundels van 250MB en 500MB krijgen voortaan 1.000MB aan te goed per maand, het tussenabonnement biedt 2.000MB aan tegoed en de grootste bundel wordt uitgebreid naar 5.000MB, zowel voor klanten met een toestelabonnement als een sim-only abonnement.

 

Tenslotte zal KPN vanaf 1 juli het 4G netwerk verbeteren door nieuwe frequenties in te zetten. Dit vormt de eerste stap naar het ontwikkelen van LTE Advanced, een snellere variant van het huidige LTE en de 4G netwerken, waardoor er in de toekomst meer capaciteit beschikbaar is om al haar klanten van een snelle mobiele internetverbinding te voorzien. 4G en glasvezel lijken de toekomst te hebben, met het oog op razendsnelle internetverbindingen.

 

 

Plaats een reactie