Buigbare schermen en Android-TV veroveren de wereld

De grote technologiefabrikanten werken doorlopend aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld hun TV-schermen, wat betekent dat we binnenkort gebruik kunnen maken van een handige Android-TV en Samsung ons nu al een gebogen televisiescherm aan kan bieden. Sharp kiest voor de gulden middenweg door het niet te gek te maken en de prijs scherp te houden. De ontwikkelingen laten zien dat zelfs Full-HD beelden en 3D-mogelijkheden nog lang niet genoeg hoeven te zijn.

 

Philips presenteert Android-TV met Ultra HD-scherm

Philips presenteert de 65PUS9809, een televisie met een 65 inch scherm (164 centimeter), dat gebruik maakt van een Ultra HD resolutie van 3840 x 2160 pixels. Uiteraard is de TV voorzien van Ambilight langs alle zijden, waardoor er een bijzondere kijkervaring ontstaat. De televisie is voorzien van twee boxen van elk 15 Watt en er wordt standaard een draadloze subwoofer bijgeleverd. Verder is de Philips televisie voorzien van Bright Pro, Micro Dimming Premium en kan de TV overweg met beelden in 3D. TP Vision is overigens verantwoordelijk voor de productie, omdat Philips de merknaam en productietak onlangs aan dit bedrijf verkocht.

 

Het unieke van dit model is dat het gaat om een Android-TV. Het OS is Android 4.2.2 (Jelly Bean), wat betekent dat het onder andere mogelijk is om alle content van de Google Play Store op de televisie te gebruiken. Het is mogelijk om gebruik te maken van Netflix, Videoland, YouTube, Twitter en bijvoorbeeld Facebook. Momenteel maakt de Philips TV nog geen gebruik van het officiële Android TV zoals Google dat presenteerde, maar de kans op een update lijkt groot. Het is desalniettemin nog niet zeker of ook toekomstige modellen van TP Vision gebruik zullen maken van het officiële besturingssysteem voor televisies.

 

Samsung start met de verkoop van buigbare 4K Ultra HD schermen

Samsung stapt met haar gebogen schermen een heel andere richting in, om voor een nog betere televisie-ervaring te kunnen zorgen. Samsung gaat van start met de verkoop van een gebogen scherm met een 4K Ultra HD resolutie. Het model dat Samsung adverteert heeft een diagonaal van 78 inch, maar het is nog niet bekend voor welke (waarschijnlijk hoge) prijs dit zal zorgen. Bovendien staat een Europese lancering momenteel nog niet op de planning, wat betekent dat liefhebbers naar Zuid-Korea zullen moeten vliegen om de televisie aan te schaffen.

 

Samsung zelf is enorm tevreden over de geboden schermen. Het zorgt volgens de fabrikant voor een prachtige kijkervaring. Het unieke van het scherm is echter dat deze met een druk op de knop weer ‘plat’ te maken is, bijvoorbeeld wanneer er veel mensen voor de televisie zitten en de gebogen vorm voor ene vreemde kijkhoek zorgt.

 

Sharp UQ10 vormt aantrekkelijke middenweg

Tenslotte is er nieuws vanuit het Japanse kamp, dankzij de review van Tweakers van de Sharp 60” Aquos UQ10. Het is een grote televisie voor een relatief scherpe prijs, die een behoorlijke resolutie biedt. Het Quattron Pro paneel met acht subpixels maakt het mogelijk om UHD-beelden weer te geven, waardoor het beeld een stuk scherper is dan bij reguliere HD beelden. Toch haalt de televisie het aan de andere kant niet bij de Ultra HD modellen van dit moment. Wat dat betreft lijkt Sharp te kiezen voor een middenweg, om een prijs van duizenden euro’s voor een nieuw model te kunnen voorkomen.

 

De Japanse fabrikanten van onder andere televisies maken door de zware concurrentie vanuit Zuid-Korea (onder andere Samsung) een zware tijd door. Het is wat dat betreft maar de vraag of zij in het enorme geweld van de buigbare en Ultra HD schermen overeind

Plaats een reactie