Glasvezel in Leunen, Schiedam en Surhuisterveen

Diverse gemeenten werken aan plannen of onderzoeken de haalbaarheid, terwijl anderen de werkzaamheden afronden of hun inwoners in rap tempo aansluiten op het glasvezelnetwerk.

Leunen aan de slag met glasvezel

Onder andere de gemeente Leunen gaat binnenkort aan de slag met de aanleg van glasvezel, het benodigde draagvlak is behaald. Het was de organisatie GlaswebVenray die hier onderzoek naar deed en probeerde zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken om de aanleg interessant te maken voor een commerciƫle partij. Er is binnen de verschillende wijken sprake van een groot aantal aanmeldingen, steeds meer mensen worden zich bewust van de voordelen van glasvezel en zetten hun handtekening onder een plan om tot de aanleg van een netwerk over te gaan. Afgelopen 30 mei was er een stemming over de plannen, die de basis heeft gelegd voor de aanleg van glasvezel in zowel Venray als het dorp Holthees, die samen behoren tot het gebied Leunen.

Surhuisterveen aan de slag met glasvezel

In Surhuisterveen is men al een stap verder, daar is men onlangs van start gegaan met de aanleg van het daadwerkelijke netwerk. De eerste schep kon de grond in, nu de toekenning van de provinciale pilotsubsidie een feit was. Het is een lang gekoesterde wens van onder andere de bedrijven in Surhuisterveen en omgeving. Daarnaast bleken ook bewoners op grote schaal enthousiast, waardoor het de moeite waard bleek om er een netwerk aan te gaan leggen. Het glasvezel moet er onder andere voor gaan zorgen dat de bedrijvigheid in de regio behouden kan blijven en er een strategische koers voor verdere uitbouw gevaren kan worden.

Schiedam rondt aanleg glasvezel af

Nog een stap verder zijn ze in Schiedam, waar de aanleg van glasvezel onlangs werd afgerond. De werkzaamheden hebben ongeveer 1,5 jaar geduurd, in die periode zijn er 37.000 aansluitingen opgeleverd. Dat betekent dat ruim 96% van de inwoners van Schiedam door CIF is aangesloten op het glasvezel, zonder dat ze daarvoor hebben hoeven betalen. Het was Glasvezel Netwerk Schiedam (GNS) dat voor de daadwerkelijke aanleg zorgde, een samenwerking tussen BAM Infra Telecom BV en Van Gelder Telecom BV. Caiway is als eerste provider op het netwerk gestart om televisie, internet en telefonie aan te gaan bieden. Daarnaast is inmiddels ook Fiber NL gevolgd, waardoor er keuze is ontstaan voor de afnemers.

 

Plaats een reactie