Steeds meer streaming muziek via het internet

De internetverbinding wordt meer en meer gebruikt om muziek te streamen. Nederlanders hebben het afgelopen jaar naar schatting €57 miljoen uitgegeven aan digitale muziek, een enorme toename ten opzichte van een jaar eerder. De stijging van 67,7% zorgt ervoor dat er sprake is van een explosie aan digitale muziek, die via streaming wordt afgenomen. De digitale muziek is hiermee goed voor 30% van de totale muziekmarkt, volgens cijfers van de NVPI, de brancheorganisatie voor de muziekindustrie.

 

Spotify en Deezer
Het zijn vooral de programma’s als Spotify en Deezer die ervoor zorgen dat men het streamen via het internet massaal ontdekt om naar muziek te kunnen luisteren. Het is bij Spotify bijvoorbeeld mogelijk om voor €9,99 per maand een abonnement af te nemen en vervolgens onbeperkt naar muziek te luisteren. De promotiecampagnes van de grote telecombedrijven hebben ertoe bijgedragen dat veel meer consumenten bekend zijn geraakt met deze vorm van muziek luisteren. Met name KPN en Hi hebben het afgelopen jaar groots ingezet op deze vorm van muziek. Wat dat betreft lijkt het erop dat het streamen van muziek via het internet nu definitief is doorgebroken en de trend onomkeerbaar is.

 

Downloaden en fysieke muziek
Aan de andere kant hebben de illegale alternatieven juist te maken met een afname aan populariteit, waar bijvoorbeeld The Pirate Bay een goed voorbeeld van is. De website ligt van diverse kanten hevig onder vuur, waardoor steeds meer gebruikers overstappen naar het gebruiksvriendelijke streamen, waar men voor dient te betalen. Ook de fysieke geluidsdragers hebben het afgelopen jaar weer flink ingeleverd, waarmee het duidelijk is dat de CD en DVD definitief op hun retour zijn. Het internet maakt een meer flexibele manier van luisteren mogelijk, die bovendien bijna overal beschikbaar is.

Plaats een reactie