Televisiekijker veelal ouderwets

Televisiekijkend Nederland blijkt op een behoorlijk ouderwetse manier gebruik te maken van televisie. Terwijl we tegenwoordig de mogelijkheid hebben om programma’s op te nemen en te kijken wanneer we dat wensen laten we ons veelal leiden door de momenten waarop de programma’s worden uitgezonden. Bovendien wordt er nog maar weinig gebruik gemaakt van betaalzenders, waardoor er op dat gebied nog een hoop te winnen valt voor zenders als HBO.

 

Uitgesteld kijken en betaalzenders
Steeds meer Nederlanders hebben de mogelijkheid om uitgesteld te kijken, met behulp van een interactieve ontvanger voor digitale televisie. Het blijkt dat we daar echter maar weinig gebruik van maken. Het uitgesteld kijken is goed voor slechts een paar procent van de totale tijd die we naar de televisie kijken. Ook kijken we erg weinig naar de betaalzenders en houden we het vooral bij de commerciële en publieke zenders die vrij beschikbaar zijn. Nederlandse televisiekijkers zitten wat dat betreft op een relatief ouderwetse manier in elkaar, terwijl er aan de andere kant allerlei aantrekkelijke mogelijkheden beschikbaar zijn om daar verandering in te brengen.

 

196 minuten per dag
Dat neemt niet weg dat we aan de andere kant wel degelijk veel televisie kijken. Uit onderzoek van Stichting Kijk Onderzoek blijkt dat we iedere dag gemiddeld 196 minuten naar de televisie kijken. Het is vooral opvallend dat we daarnaast gemiddeld maar 5 minuten kijken naar opnames en dat we zelfs maar 1 minuut kijken naar online-tv. Tot dit laatste behoort onder andere Uitzending Gemist, een online dienst die het mogelijk maakt om programma’s via het internet terug te kijken. Met name de moderne televisies en home cinema centers maken het mogelijk om hier direct op de televisie gebruik van te maken.

Plaats een reactie