Een trage internetverbinding behoort bij veel Nederlanders tot de grootste ergernissen, zowel thuis als op de zaak. In veel van de gevallen ligt het echter niet aan de capaciteit van de verbinding zelf, maar zijn het de verschillende apparaten die allemaal gebruik maken van het internet die elkaar in de weg zitten. Google wil daar wat aan gaan doen en brengt daarom in het eerste kwartaal van 2016 de OnHub op de markt. Het is een router die in de Verenigde Staten al een tijdje beschikbaar is. De router werkt samen met zowel iOS als Android en geeft bepaalde apparaten voorrang op anderen. Het is door de ingebouwde software bijvoorbeeld mogelijk om een sterk wifi-signaal af te nemen met een telefoon en een laptop, door deze apparaten voorrang te verlenen op andere devices.
Traag internet in Gelderland
Met name in gebieden waar de verbinding van zichzelf al traag is kan het helpen deze router te plaatsen. De bandbreedte die er dan beschikbaar is gaat dan rechtstreeks naar de belangrijke apparaten, er is zo min mogelijk sprake van verlies aan andere devices. Dit zou onder andere in Gelderland een goed idee zijn, aangezien uit onderzoek van het Economisch Bureau van ING blijkt dat die provincie de slechtste infrastructuur voor het internet kent. Ook Noord-Brabant en Limburg scoren onder het landelijk gemiddelde. Er staan te weinig datacenters in deze gebieden en de dekking via de kabel of glasvezel is er beperkt. Bovendien wordt er nog gebouwd aan het 4G-netwerk in Gelderland, waardoor ook de mobiele verbindingen over het algemeen geen goed alternatief bieden voor de vaste aansluitingen die er beschikbaar zijn.
Razendsnelle verbinding in Amerika
In Amerika lijkt men hier juist helemaal geen last van te hebben, de snelheid van de verbinding lijkt daar alleen maar verder omhoog te kunnen. Een Amerikaanse aanbieder biedt op lokaal niveau bijvoorbeeld een abonnement aan met een maximale snelheid van 10 Gbps. Dat betekent dat er in de praktijk zo’n 1,5GB per seconde aan snelheid geldt, waardoor het downloaden van (zeer) grote bestanden razendsnel verloopt.
Het is in die gevallen niet nodig om een Google OnHub router te plaatsen, aangezien er voldoende bandbreedte beschikbaar is om alle apparaten van een vlotte verbinding te voorzien. In Nederland hebben we nog niet de beschikking over dergelijke snelheden, waardoor het wel degelijk de moeite waard kan zijn. Google helpt er daarmee voor te zorgen dat we op de belangrijke apparaten onbezorgd gebruik kunnen maken van het internet.